Slået op d.

Juleøl uden jul – eller jul uden juleøl

Den gængse holdning i Danmark er, at man drikker juleøl, når det er jul. J-dag er stadig en begivenhed, og Tuborgs reklame for snebajeren fra 80’erne er en klassiker på både TV og i biograferne op til jul. Og de danske bryggerier kan da også roligt være stolte af deres julebryg. Der er meget godt øl, som kun brygges i anledning af jul, også fra mikrobryggerierne.juleøl

Men det behøver ikke være sådan. En god julebryg kan være fremragende til at nyde sent på aftenen. Men den er ikke nødvendigvis god til julemad eller julefrokost. Julemaden er typisk fed og let krydret, og hvis øllet samtidig er sød og let krydret, så kommer der ikke balance i smagsløgene. Derfor vælger mange da også en god rødvin til julemaden, fordi dens tørhed giver balance. Men man behøver ikke svigte ølverdenen, fordi maden ikke passer til juleøl.

Hvordan er den bedste ikke-juleøl så?

For at balancere fedmen i maden, bør øllet være tørt – ligesom rødvinen. Det kan fx klares med en belgisk tripel. Men det kan også klæde den let krydrede mad, at øllet har noget frugtighed og bitterhed. Frugtigheden kunne en hvedeøl klare, hvilket kan være fint, men det kan også blive for sødt. En saison som fx Saison Dupont er noget nær perfekt til julemaden, fordi den har både frugtighed og bitterhed. En amerikansk IPA kan levere både tørhed og bitterhed, men savner lidt i frugtigheden.

Hos Humlepusheren er valgjulebryget klart juleaften. Her er aftenens juleøl den belgiske Troubadour Magma fra The Musketeers. Den har alkohol nok til at skylle fedtet fra maden ned. Den har bitterhed nok til at balancere fedtet i eftersmagen. Den kan tilføje madens krydderier lidt frugtighed. Og den er tilpas tør til ikke at overdøve maden med sødme.

Troubadour Magma har ikke noget med juleøl at gøre. Men den er efter min mening den perfekte øl til julemaden. Køb den her: https://humlepusheren.dk/produkt/musketeers-troubadour-magma/

Og drik pænt – her er en lille sang om, hvordan det typisk går til en J-dag eller andre festlige lejligheder (det er sjovest, hvis du har set “The Nightmare Before Christmas” – hvilket du bør gøre, hvis du ikke har gjort det):