Slået op d.

Hvorfor har Humlepusheren ikke en Black Friday?

På fredag har man Black Fridag i USA, som er årets største udsalgsdag med helt vilde tilbud på helt vildt mange ting. Butikker i Danmark har i højere og højere grad taget traditionen til sig, og der er rigtig mange tilbud at gå efter på fredag, også på netbutikker.

Hvorfor er der så ikke noget af den slags her på Humlepusheren? Der kunne da godt være en ekstra sort fredagsøl på tilbud, og det kunne give noget opmærksomhed, at også specialøl var med til Black Friday?

Men Humlepusheren er en ret principfast ølpusher. Jeg har sådan set ikke noget imod udsalg eller tilbud, og der skal nok komme noget på andre tidspunkter her på siden. Men ikke på fredag. Jeg har sådan set heller ikke noget imod, at de amerikanske butikker og kunder går amok på fredag, det må de selv om. Men hvorfor har jeg så noget imod, at vi har taget Black Friday til os i Danmark?

Det har jeg, fordi vi i Danmark glemmer, hvad Black Friday udspringer af. Den store begivenhed i USA i denne uge foregår ikke på fredag, men på torsdag. Black Friday er bare dagen, som kommer bagefter. På torsdag er det nemlig Thanksgiving i USA – og problemet her i Danmark er, at vi springer den dag over, men kun tager fredagen. Vi tager den store kommercielle dag til os, men glemmer den meget smukke tradition, som Thanksgiving er.

Thanksgiving hedder på dansk taksigelsesdag, og det er en tradition, som kommer fra den protestantiske kristendom i England. I den katolske kirke har man mange helligdage, men nogle af protestanterne ville gerne fjerne dem alle. Til gengæld begyndte de at fejre enkelte dage om året som taksigelsesdage.

De engelske pilgrimme tog traditionen med sig til USA, hvor den endte med at blive en national helligdag. Selvom traditionen er kristen protestantisk, og hvor man brugte dagen til at sige Gud tak for alt, hvad man havde, så er den blevet til en mere verdslig helligdag, hvor man også viser taknemmelighed for sit liv, sin familie og venner og sin velfærd, også selvom man ikke tror på noget guddommeligt.

Dette er en smuk tradition, som får én til at tænke på alt det gode, man har, og at det ikke er en selvfølge, at man har så meget, som vi har i den vestlige verden. Det er en dag, som Humlepusheren har lyst til at fejre – også med taknemmelighed for alt det gode øl, som findes her i verden. Og i forhold til den smukke Thanksgiving bliver Black Friday meget hul og plat. Jeg gider ikke Black Friday, før vi også begynder at gøre noget ud af Thanksgiving her i Danmark.

Men for ikke at slutte surt, så er herfra en opfordring til at fejre taksigelsesdag på torsdag. Tænk på det, du har, og vær taknemmelig for det. Du må også gerne tænke på det, du mangler. Men det er bedst at huske på taknemmeligheden, selvom man også mangler noget.