Slået op d.

Hvorfor har Humlepusheren ikke en Black Friday?

På fredag har man Black Fridag i USA, som er årets største udsalgsdag med helt vilde tilbud på helt vildt mange ting. Butikker i Danmark har i højere og højere grad taget traditionen til sig, og der er rigtig mange tilbud at gå efter på fredag, også på netbutikker.

Hvorfor er der så ikke noget af den slags her på Humlepusheren? Der kunne da godt være en ekstra sort fredagsøl på tilbud, og det kunne give noget opmærksomhed, at også specialøl var med til Black Friday?

Men Humlepusheren er en ret principfast ølpusher. Jeg har sådan set ikke noget imod udsalg eller tilbud, og der skal nok komme noget på andre tidspunkter her på siden. Men ikke på fredag. Jeg har sådan set heller ikke noget imod, at de amerikanske butikker og kunder går amok på fredag, det må de selv om. Men hvorfor har jeg så noget imod, at vi har taget Black Friday til os i Danmark?

Det har jeg, fordi vi i Danmark glemmer, hvad Black Friday udspringer af. Den store begivenhed i USA i denne uge foregår ikke på fredag, men på torsdag. Black Friday er bare dagen, som kommer bagefter. På torsdag er det nemlig Thanksgiving i USA – og problemet her i Danmark er, at vi springer den dag over, men kun tager fredagen. Vi tager den store kommercielle dag til os, men glemmer den meget smukke tradition, som Thanksgiving er.

Thanksgiving hedder på dansk taksigelsesdag, og det er en tradition, som kommer fra den protestantiske kristendom i England. I den katolske kirke har man mange helligdage, men nogle af protestanterne ville gerne fjerne dem alle. Til gengæld begyndte de at fejre enkelte dage om året som taksigelsesdage.

De engelske pilgrimme tog traditionen med sig til USA, hvor den endte med at blive en national helligdag. Selvom traditionen er kristen protestantisk, og hvor man brugte dagen til at sige Gud tak for alt, hvad man havde, så er den blevet til en mere verdslig helligdag, hvor man også viser taknemmelighed for sit liv, sin familie og venner og sin velfærd, også selvom man ikke tror på noget guddommeligt.

Dette er en smuk tradition, som får én til at tænke på alt det gode, man har, og at det ikke er en selvfølge, at man har så meget, som vi har i den vestlige verden. Det er en dag, som Humlepusheren har lyst til at fejre – også med taknemmelighed for alt det gode øl, som findes her i verden. Og i forhold til den smukke Thanksgiving bliver Black Friday meget hul og plat. Jeg gider ikke Black Friday, før vi også begynder at gøre noget ud af Thanksgiving her i Danmark.

Men for ikke at slutte surt, så er herfra en opfordring til at fejre taksigelsesdag på torsdag. Tænk på det, du har, og vær taknemmelig for det. Du må også gerne tænke på det, du mangler. Men det er bedst at huske på taknemmeligheden, selvom man også mangler noget.

Slået op d.

Juleøl uden jul – eller jul uden juleøl

Den gængse holdning i Danmark er, at man drikker juleøl, når det er jul. J-dag er stadig en begivenhed, og Tuborgs reklame for snebajeren fra 80’erne er en klassiker på både TV og i biograferne op til jul. Og de danske bryggerier kan da også roligt være stolte af deres julebryg. Der er meget godt øl, som kun brygges i anledning af jul, også fra mikrobryggerierne.juleøl

Men det behøver ikke være sådan. En god julebryg kan være fremragende til at nyde sent på aftenen. Men den er ikke nødvendigvis god til julemad eller julefrokost. Julemaden er typisk fed og let krydret, og hvis øllet samtidig er sød og let krydret, så kommer der ikke balance i smagsløgene. Derfor vælger mange da også en god rødvin til julemaden, fordi dens tørhed giver balance. Men man behøver ikke svigte ølverdenen, fordi maden ikke passer til juleøl.

Hvordan er den bedste ikke-juleøl så?

For at balancere fedmen i maden, bør øllet være tørt – ligesom rødvinen. Det kan fx klares med en belgisk tripel. Men det kan også klæde den let krydrede mad, at øllet har noget frugtighed og bitterhed. Frugtigheden kunne en hvedeøl klare, hvilket kan være fint, men det kan også blive for sødt. En saison som fx Saison Dupont er noget nær perfekt til julemaden, fordi den har både frugtighed og bitterhed. En amerikansk IPA kan levere både tørhed og bitterhed, men savner lidt i frugtigheden.

Hos Humlepusheren er valgjulebryget klart juleaften. Her er aftenens juleøl den belgiske Troubadour Magma fra The Musketeers. Den har alkohol nok til at skylle fedtet fra maden ned. Den har bitterhed nok til at balancere fedtet i eftersmagen. Den kan tilføje madens krydderier lidt frugtighed. Og den er tilpas tør til ikke at overdøve maden med sødme.

Troubadour Magma har ikke noget med juleøl at gøre. Men den er efter min mening den perfekte øl til julemaden. Køb den her: https://humlepusheren.dk/produkt/musketeers-troubadour-magma/

Og drik pænt – her er en lille sang om, hvordan det typisk går til en J-dag eller andre festlige lejligheder (det er sjovest, hvis du har set “The Nightmare Before Christmas” – hvilket du bør gøre, hvis du ikke har gjort det):