Ølsmagning – sådan gør du

En lille guide til ølsmagning

Ølsmagning er også noget, som Humlepusheren gerne hjælper dig med. Gå ind på min side om ølsmagning, Humlesmagning.dk, hvor der både er priser og forslag til temaer.

Men jeg vil også her komme med en guide til, hvordan du derhjemme får mest muligt ud af de øl, du køber. Uanset om du køber en pilsner i Netto til 2 kroner, eller om du køber en fadlagret specialøl til 200 kroner, så er der forskellige måder at drikke dem på. Jeg vil her gennemgå noget af det, jeg mener, er det vigtigste for at sikre en god øl-oplevelse.

For det første skal der IKKE gå snobberi i det med ølsmagning. Det kræver ikke særlige smagsløg eller evner at smage på øl, og der er ikke rigtige eller forkerte måder at gøre det på. Du skal først og fremmest drikke øl på din egen måde, og drikke de øl, du kan lide. Du skal lade dig inspirere af eksperterne, men ikke lade dig diktere. Heller ikke af denne guide.

For det andet skal du tænke over, hvilken temperatur du drikker øllet ved. Her er der mange meninger om hver enkel øl, men der et par tommelfingerregler, vi synes, er brugbare. Man kan enten drikke sin øl ved samme temperatur, som alkoholprocenten er. Det vil sige, at hvis du skal drikke en øl på 10% alkohol, er 10 grader en fin temperatur til den. Eller også kan man følge den simplere regel, at det aldrig er helt forkert at servere sine øl ved 7-8 grader. Hvis det så er en stærkere øl, vil du drikke den langsomt, og så vil den stille og roligt bevæge sig mod stuetemperatur. På den måde vil du med de stærkeste øl opleve øllet ved forskellige temperaturer, og derved få flere nuancer.

Ølsmagning og glas

For det tredje er det vigtigt, hvilket glas du drikker dine øl af. Dette går nogle ekstremt meget op i, og nogle mener endda, at hver øl skal drikkes af sit eget glas; fx Duvel glas til Duvel øl. Det mener  jeg ikke. Faktisk mener jeg, at du kun har brug for to typer glas for at nyde alle typer øl bedst muligt.

Ølsmagning og weissbierglas

Den ene type glas, man har brug for, er den type, som åbner op foroven, fx et weissbierglas. Dette glas gør det let at tage store slurke, og det er godt til øl, som du drikker mange af, gerne ved festlige lejligheder. Det vil typisk ikke være et glas, du bruger til belgiske øltyper, men nærmere de tyske og tjekkiske. Og så er weissbierglasset, som navnet siger, helt uundværligt til weissbier/hvedeøl.

De tyske weissbier er typisk i flasker på en halv liter. Så du skal kunne have en halv liter i dit weissbierglas, fordi det er bedst at hælde øllet op på én gang. Det skyldes, at man i en hvedeøl gerne vil have bundfaldet med gærrester med, fordi dette bundfald bidrager til den friske og frugtagtige smag, som hvedeøl har. Desuden giver bundfaldet det tågede udseende, vi også forbinder med hvedeøl. Hvis du ikke får bundfaldet med i hele glasset, vil noget af øllet mangle smag. Og det er synd for det gode øl.

Ølsmagning og vinglas

Den anden type glas, du har brug for, er typen, som snævrer sammen foroven. De findes i mange forskellige størrelser og typer, og fælles for dem er, at de dels lægger op til at drikke langsomt, og dels gør, at duften fra øllet koncentrerer sig ved næsen, så man bedre lægger mærke til detaljerne.

Der er rigtig mange muligheder for her at finde det perfekte ølglas, og for os, som går op i det, kan det være en evig jagt. Og måske findes det perfekte ølglas bare ikke. I hvert fald er vi mange, som ikke HELT kan nøjes med én type af det ”langsomme” ølglas, selvom det egentlig burde være nok.

Det kan lyde forkert, men et rigtig godt glas til ølsmagning er faktisk et rødvinsglas. De fleste vil gerne have et kraftigt glas til øl, og her kan de fleste rødvinsglas ikke være med. Til gengæld er det svært at slå vinglasset, når det handler om at fornemme flest mulige detaljer i duften og smagen af øllet.

Men nok om glas.

Og så til selve ølsmagningen

For det fjerde skal du være omhyggelig, når du hælder øllet op. Til at begynde med skal du holde glasset skråt og hælde øllet forsigtigt op. Læg undervejs mærke til, hvor meget skum, der dannes. Hvis øllet danner meget skum, fortsætter du med at hælde forsigtigt. Hvis der næsten ikke dannes skum, lader du øllet plaske lidt mere, så der kommer mere skum. For de fleste øl er 1-2 centimeter skum passende. Skummet ser flot ud, men det bidrager også til at frigive aroma fra øllet til luften, og er medvirkende til, at øllet føles godt i munden.

Her kan du se to nørdede minutter om, hvor vigtigt skummet er:

Når du har hældt øllet op, kan du bruge et øjeblik på at lægge mærke til, hvordan øllet ser  ud. Herefter skal du dufte godt og grundigt til øllet, og du kan prøve for dig selv at beskrive, hvad det er, du dufter. Det kan fx være korn, sødme, frugt, citrus, krydderier, blomster, kaffe, karamel, og meget mere. Slyng gerne øllet lidt rundt i glasset for at slipper flere aromaer fri.

Herefter skal øllet smages. Nogle gange vil du smage de samme ting som i duften, og andre gange nogle helt andre. ”Tyg” lidt på øllet, og læg mærke til, hvordan det føles i munden. Og synk så, og læg mærke til eftersmagen. Der er det særlige ved øl, at eftersmagen kan være temmelig anderledes end den primære smag. Dette skyldes først og fremmest, at humlens bitterhed smages allerbagerst på tungen, som først rammes, når man synker. Læg mærke til, hvordan helhedsindtrykket er.

Og tag så en slurk til, og drik videre. Du skal ikke koncentrere dig så meget om hver slurk, men hvis du gør dig umage med de første par slurke, vil resten af glasset give dig en bedre oplevelse. Som sagt skal det ikke være snobberi, bare mest mulig nydelse.